Relatietherapie

In een relatie verlangt elke partner naar verbinding. Liefde is niet de kers op de taart maar een fundamentele levensbehoefte. Soms is die verbinding er (bijna) niet meer en mis je het echte contact met elkaar. Je botst bijvoorbeeld vaak met je partner en je merkt dat je steeds in negatieve cirkels vast komt te zitten. Het gevolg is dat je je eenzaam voelt en niet begrepen, waardoor je meer afstand gaat nemen. Misschien komt zelfs de gedachte weleens op of jullie relatie in de toekomst stand kan houden.

Relatietherapie is een krachtig hulpmiddel om emotionele verbinding te creëren. Je leert de ander en jezelf begrijpen.
Tijdens de gesprekken wordt duidelijk hoe je negatieve patronen kunt herkennen en doorbreken.

Je leert dus de dynamiek in je relatie te begrijpen en te beïnvloeden, zodat je oplossingen kunt vinden die je relatie sterk maken. Als de stress oploopt, ben je minder goed in staat om elkaar te zien en te begrijpen. Dan reageer je kortaf en boos, terwijl onderliggende verlangens en behoeften niet worden geuit. Je raakt verstrikt in een patroon van aanklagen en afstand nemen. Je raakt de veilige verbinding kwijt.

We weten uit onderzoek hoe belangrijk het is om je emotioneel verbonden te voelen: mensen leven langer, herstel van ziekte gaat sneller. De basis van je relatie is de hechting aan elkaar. Die hechting is van levensbelang en iedereen heeft dat nodig.